dimecres, 18 de març del 2009

Mossos o goril.les que no respecten ni el dret a informar...


Siguin o no mesurades les càrregues dels Mossos d'Esquadra durant el dia d'avui contra els estudiants que protesten contra el pla Bolonia, el que és intolerable és que també es carregui de manera indiscriminada contra els periodistes i fotògrafs que cobreixen la informació. Llegint la contundència amb que han actuat contra els informadors (amb amenaces en castellà, ja que en català això de dir "no et vull veure per aquí, veste'n o et dono" quedaria poc contundent) deixa en entredit la professionalitat i el saber fer d'aquest cos de policia, i la falta de respecte cap al gremi periodístic. Jo no sé si tot això correspon a ordres donades des de la Conselleria d'Interior o a la falta de sensibilitat d'uns policies reclutats en massa i potser poc qualificats, però s'han de demanar explicacions i/o dimissions després d'aquesta actuació, encara que veient la reacció del seu cap que diu "que ha estat una actuació correcta i proporcionada" dubto que es prengui cap tipus de responsabilitat. El que passarà: silenci i que passi el temps fins que s'oblidi la qüestió, i fins a la pròxima porra que caigui a sobre d'un periodista i es torni a parlar del tema.

http://societat.e-noticies.cat/els-antiavalots-tambe-estomaquen-periodistes-27172.html

Reprodueixo el comunicat que la UPIFC ha donat a conèixer i podeu veure imatges de les agressions a la mateixa web:



Rbla. Catalunya 10, 3r. 08007 Barcelona
upifc@upisindi.cat www.upisindi.cat



EXIGIM RESPONSABILITATS
PER LES AGRESSIONS A LA PREMSA

Les injustificables agressions dels Mossos d’Esquadra perpetrades avui dimecres 18 de març contra els fotògrafs i càmeres de TV que cobrien informativament les manifestacions d’estudiants a Barcelona, són greus i, per la seva reiteració sense que s’hagin pres mesures per part del Departament d’Interior, ho són més encara.

Sembla absurd haver d’insistir que en democràcia la policía ha de protegir l’exercici de les llibertats en comptes de vulnerar-les, però la incapacitat demostrada pels comandament policials i els responsables polítics del Departament d’Interior per a controlar la seva pròpia tropa ens obliga, un cop més, a denunciar-ho.

La impunitat policial no ajuda en absolut a consolidar una democràcia que suposadament ja hauria d’estar consolidada, i arruïna el crèdit social de les institucions que suposadament estan per defensar-la. Els policies curts de vista -i d’enteniment- que no distingeixen les acreditacions de premsa, els que no saben o no poden controlar els seus instints, les seves emocions i els seus nervis en moments de tensió, s’haurien de buscar una altra feina menys perillosa pels drets de la ciutadania; d’igual manera els seus responsables.

No n’hi ha prou amb disculpes de mal pagador (de bon pegador, podriem dir-ne). Volem fets que acabin amb aquesta situació inacceptable, i no pas els “sopars de duro” que acostuma a explicar el departament del conseller Joan Saura.

UPIFC Sindicat de la Imatge trasllada la seva protesta a la comissió de defensa del Col·legi de Periodistes per tal que emprengui les accions que pertoquen en defensa de la llibertat d’informació i de la premsa acreditada.

_______________________________

Comissió Executiva
Barcelona, 18 de març de 2009

3 comentaris:

Hermés Torquemada ha dit...

yo tambien estube en la manifestación, los pinches monstruos de escuadra me golpearon varias veces en las piernas y en los brasos pero se la pelaron, pegan como nenas las gorilitas... en mi tierra pegan más fuerte los orangutanes. Si tomaste fotos, pasamelas para postearlas en mi blog... quiero que en México también vean como aqui tambien tienen orangutanes como granaderos. Este es mi mail bubagump001@hotmail.com

Anònim ha dit...

Aquí sempre es barregen masses temes com sempre succeix amb temes tan delicats com els succeïts. Primerament dir que és certament molt greu el fet que certs individus, especialment sent d'un cos de l'administració que ha de vetllar com a garant dels drets i en especial dels fonamentals com el dret a la informació i s'han de de depurar les responsabilitats i sancionar de forma exemplar els agents antiavalots que no van saber estar en el seu lloc i van agredir inexplicablement un agent d'informació; no obstant això, dir uns pocs comentaris com a reflexió personal. Cert és que hi ha hagut una vintena de manifestants ferits de diversa consideració, fet lamentable encara més pel fet que els incívics i exaltadors que principalment són gent no de la manifestació sinó habituals de cada concentració de gent que es dediquen només a "liar-la" i com sempre la manifestació s'embruta per culpa de molts pocs. Tot i aixó dir que igual passa amb qualsevol organització humana, on sempre hi ha elements a extirpar. RES és blanc o negre, és escala de grisos. Hi va haver fins a 30 antiavalots ferits, també s'hi ha de pensar en això, sense ser ni molt menys la meva intenció disculpar els agents que no van fer gens bè la seva feina però en tot sempre s'ha de saber comprendre totes les parts i així evitarem posar-nos al seu nivell.
I recordar que els antiavalots és un grup especialitzat on només s'hi pot accedir per oposició interna dins el cos després de 4 anys d'estada mínima així que poc a veure té el fet dels reclutaments massius de nous efectius pel cos de mossos d'esquadra, no barregem les coses ja que no hi ha cap membre de les noves "generacions".

Salutacions,

Anònim ha dit...

I una cosa més, algú ha de ser antiavalot, però qui vol ser-ho? només gent amb poca empatia i molt freda, així que més que queixar-nos d'ells pensem per un moment si voldrieu fer la seva feina...
Jo no.